ERBAA MUTFAĞI

ÇORBALAR:

Katıklı çorba, Kara çorba, Zoğal (kızılcık) çorbası, Bulgur çorbası, Hamurlu çorba, Dutma çorbası, Toyga çorbası, Mısır çorbası

YEMEKLER:

Keşgek (gendüme), Nohut yahnisi, Patlıcan Boranısı, Lahana Kavurması, Pancar yemekleri, Boranılı, Hazır ve Kesilmiş makarna, mevsime göre toplanan pancar çeşitleri bakımından Erbaa çevresi çok zengindir. Bunların en yaygın olanları, madımak, nivik, efelik, kömeç, kuş ekmeği, kazan karasıdır. Ayrıca yöremiz halkı mıhlama olarak bilinen yemekleride çok değişik şekilde yapmaktadır. Pancar, domates mıhlaması gibi.

EKMEKLER BÖREKLER:

Yapılış tarzlarına ve tatlarına göre değişik isimlerle söylenirler. Sinilerde sade börek (Çandır böreği), cevizli burma böreği, sade karafırın ekmekleri, cevizli ekmek ve börekler, mısır unundan güdül, saç ekmeği paağaç, bayramlarda yapılan cevizli, çökelikli, haşhaşlı yağlılar, parmak, bişi, katmer su böreği, çarşaf böreği, fetil, gömme, bileki;

TATLILAR

Şipsili pasta, irmik tatlısı, baklavalar, kadayıflar, un helvaları yufka tatlıları, pekmezler, kabak tatlıları..

FERFENE NEDİR?

Eskiden kış dönemi köy odalarında akşam sohbetlerinde kesilen kuzu / oğlağın; sakatatları açık artırma ile satılırmış. Daha sonra kalan eti de sobanın üzerinde bir miktar su ve tuz eklenerek, bir güzel pamuk kıvamına gelene kadar kaynatırlarmış. Daha sonra belli bir ücret karşılığında herkese servis edilirmiş. Afiyet olsun…

Sonuç mu?

Mükemmel bir lezzet, dostluk, muhabbet…

Fakat ferfene bu yemeğin adı değil bu olayın tümüne verilen isimdir.

Ferfene, halen köylerimizde devam etmektedir. Kültürümüzün bu güzel parçası umarım daha senelerce devam eder…

KEŞKEK TARİFİ

Düğünden bir gün önce ıslatılan buğday, düğün günü sabahtan büyük kazanlar içinde kaynatılmaya başlanır. Kaynatılan buğdaylar ve etler büyük kazanlar içine alınarak dövülür. Bu işleme keşkek dövmek denilir. Geleneksel olarak düğün aşçılarının hep birlikte imece usulüyle ile yapılır. Yorucu bir iş olan keşkek dövme işlemi sonucu etler ve buğday eriyerek özdeşleşir. Et, tahıllarla iç içe geçmiş,neredeyse tamamen yemeğin içinde erimiş durumdadır. Ne kadar uzun süre ve kuvvetle dövülürse o kadar iyi olduğu söylenir. Günümüzde sırf keşkek dövmek için tasarlanmış keşkek mikserleriyle dövülüyor olsa da geleneksel yöntemlerle dövüleni her zaman daha makbul sayılır. Güveç, tencere veya büyük kazanlarda odun ateşinde pişirilir. Yine yöreye göre değişmekle birlikte kırmızı biber, salça, soğan ve yağdan oluşan bir sosla servis yapılır.Genellikle dana etiyle yapılır ama tavuk etiyle de yapılabilir. Yöresine göre keşkek, yanında haşlanmış tavuk, bulgur pilavı ve ayran ile servis edilir. Genellikle kemikli dana etinden yapılan keşkeğin üzerine, kırmızı biber ve tereyağından hazırlanmış sos dökülür. Bazı yörelerde etsiz pişirilir ve üzerine tereyağı sosu dökülür.

Afiyet olsun…

TOKAT KEBABI TARİFİ

Tokat kebabı, yöresel sebze ve Erbaa yaylalarının körpe kuzu etlerinden yapılır. Erbaa yöresine özgü biber, ve yöresel domates lezzetini tamamlar. Kısaca malzemeleri tanımlarsak, Karayaka yaylasında yetişmiş kuzu eti, patlıcan,Erbaa domatesi, Erbaa biberi, patates, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi (Lavaş Pide) kullanılarak yapılan Tokat yöresine ait bir yemektir. Özel kebap ocaklarında yapılır.

Küçük parçalar halinde kesilen (kuşbaşı) etler baharat, kırmızı biber ve soğanla terbiye edildikten sonra kuyruk yağı ile yağlanmış şişlere takılmak üzere bekletilir. Şişlere biraz kuyruk yağı sürülür. Sebzelerin düşmemesi için patlıcanın sapı küçük parçalar halinde kesilir hazırlanır. Şişlere bir et bir patates, bir et bir patlıcan şeklinde hazırlanır, aralarına küçük parça kuyruk yağı takılır. Şişlerin sonuna küçük parça kuyruk yağı ve patlıcan sapı takılarak sabitlenir. Biberle Sarımsak bir şişe takılır. Patlıcanların kabuğu alınmaz yarıdan kesilmiş ve uzun selvi doğranmış patlıcanlar önceden hafifçe tuzlanmalıdır.
Odun ateşi ile yanan Kebap ocağının ortasında bulunan yatay demire şişler asılır. Fırının iki tarafında bulunan yatay bölümde yanan odunların ateşi ile pişmeye bırakılır. Fırının alt kısmında bulunan şaç tepsiye domates soyularak bırakılır, pişmesi sağlanır vee damlayan yağlar toplanır. Özel pişirilmiş pideler bir tepsiye yayılır. Pişen etler ve sebzeler bunun üzerine sıyrılır. Tepsinin ortasına pişen domatesler konulur. Üzerine toplanan yağlardan gezdirilerek servise alınır.

Not: Tokat Kebabı’nın yaklaşık olarak 100 yıldır il genelinde yapıldığını ifade edilir. Eskiden Tokat halkı kebabı bağ evlerindeki özel tasarlanmış toprak ocaklarda yapılırdı. Daha sonra Cumhuriyet dönemiyle birlikte ticarete dönüşerek ilimizde restoranlarda yapılmaya başlandı. Restoranlarda da toprak fırınlarda yapılır, Herkesin bu özel lezzeti tatması gerekir.

BAT YEMEĞİ TARİFİ

2,5 su bardağı yeşil mercimek
200 gr. asma yaprağı
1 su bardağı ceviziçi
2 adet sivri biber
2 adet domates
2 yemek kaşığı salça
1 demet maydanoz
Yarım demet dereotu
1 yemek kaşığı reyhan
1 tatlı kaşığı pul biber
Asma yaprağını haşlayın.
Mercimeği haşlayın.

Soğuduktan sonra salça, ince doğranmış yeşil biber,küp şeklinde doğranmış domates, maydanoz ve reyhanı mercimeğe koyup karıştırın.
Üstüne ceviz içi serpiştirin.
Asma yaprağıyla birlikte servis yapın.

Bu Tokat yöresine ait en önemli yemeklerinden biri olan “cevizli bat”değişik bir içle hazırlanan bir tür yaprak sarmasıdır. En önemli özelliği içinde (istenirse bulgur ve) dövülmüş ceviz içi kullanılmasıdır. Ben bulgur kullanmıyorum. Kullanmak isteyen 1 su bardağı bulguru mercimek piştikten sonra sıcakken ekleyip soğumasını bekleyebilir.

BAKLALI YAPRAK SARMASI TARİFİ

Malzemeler ;

½ kg Narince asma yaprağı
Bir buçuk su bardağı kuru iç bakla
2 adet büyük boy soğan
Yarım su bardağı ince bulgur ve
aşurelik buğday karışımı
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
7-8 dal taze reyhan
1 adet büyük boy domates
Yarım demet ince kıyılmış dereotu
600 gram koyun sırtı, tuz
Üzerine: 1 adet soğan
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Yarım su bardağı su

Yapılışı;

İç baklayı derin bir kaseye alın. İçine küp doğranmış soğan, yıkanmış ince bulgur ve aşurelik buğday karışımı, domates- biber salçası, ince kıyılmış taze reyhan, rendelenmiş domates ve dereotunu katıp iyice karıştırın. Sıcak suda haşlanmış taze asma yaprağının içine 1 çorba kaşığı iç harçtan koyup kare bohça şeklinde sarın. Taze asma yaprağı ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Tencerenin dibine 2-3 adet taze asma yaprağı yayın ve üzerine büyük kareler halinde kesilmiş eti yerleştirin. En üste de sarmaları dizin ve üstlerine çıkacak kadar sıcak su ekleyin. Kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin. Diğer tarafta bir tavada ince kıyılmış soğan ile salçayı, tereyağı ve sıvı yağda kavurun. Yarım su bardağı su ilave edip, 1-2 taşım kaynatın. Bu karışımı dolmanın üzerine boşaltın. Kısık ateşte 2 saat daha pişirdikten sonra sıcak servis yapın.

Afiyet Olsun